Sidor

Vampyrdräkt -baby

Du behöver inte vara superduktig för att klara av att sy denna dräkt men det är bra om man har haft syslöjd så man kan grunderna i alla fall. Jag har sytt denna dräkt i jämförelse med storlek 62 men om man vill kan du säkert förminska eller förstora mönstret så att det passar just din bebis.
 
Detta behövs:vampyr.gif

  • Rött siden tyg eller annat glansigt tyg, går åt cirka 50x100cm
  • Svart bomullstyg, går åt cirka 1×1 meter
  • Vitt bomullstyg, går åt cirka 20x80cm
  • 3 svarta runda knappar
  • Tryckknappar
  • Cirka 5mm tjock vliselin, går åt cirka 40x70cm
  • Tråd i färgerna röd, svart och vit och nål + symaskin
  • 50centimeter svart kardborreband
  • 50cm tjockt svart snöre

 

Gör så här:


Börja med att rita upp mönster delarna på bakplåtspapper och klipp sedan ut dessa, sedan nålar du fast dom i de olika tygerna och klipper cirka en cm runt om mönstret. På bilderna ovan ser du hur delarna ser ut när det är utklippt.

Börja med den röda biten avlånga biten som ska bli skärp på dräkten. Vik upp en cm och nåla, sy med maskin en rak söm, sen viker du upp ytterligare en cm uppepå den andra så att det tillslut blir ett veckat skärp, fortsätt så tills den är så bred som du vill ha och det finns tyg runt om så att du kan vika in det och sy fast i kostymdelen.

Nu börjar man med den svarta avlånga biten och viker först in en centimeter längst med hela och stryker så att den kanten ligger fint, sen viker du denna biten på mitten längst med hela och syr fast ena delen av kardborrebandet längst med denna svarta delen, sen lägger du den svarta vikta remsan omlott med kanten där du gjort ett 37cm långt jack på bakstycket och sy fast den, sy sedan fast den andra kardborredelen på andra kanten av jacket så att de kan fästas ihop.

Nu ska du börja med framstycket av kostymen och det första du gör är att ta fram den vita trekantiga delen som ska föreställa skjortan. Nåla fast den vita skjortan längst med det svarta v-ringade delen av framstycket. Och sy fast den med symaskin. Se på bilen ovan för att lättare förstå hur jag menar.Nu är både bakstycke och framstycke så gott som klar för att sys ihop men först ska skärpet sys på. Lägg skärpet strax under där skjortan slutar, nåla fast och sy en söm upptill och en nertill så att den verkligen sitter fast. Nu ska du sy på skärpet på baksidan och det är lite klurigare. Lägg bakstyck och framstycke precis ovanför varandra med baksidan upp och då ser du precis vart du ska sy fast skärpet, du måste kolla så att det verkligen hamnar på samma ställe så att skärpet sen sitter jämt runt om hela kostymen. Strax före kardborreöppningen så viker du in skräpet enligt bild och syr fast.
Sen nålar du fast fram och bakstycke med avisidan innåt (alltså de fula styckerna ska ligga ytterst) och du syr runt om hela dräkten förutom öppningen till ärmarna och halsen.
Sen tar du fram de vita tygbitarna som ska vara till armarna. Först viker du in en centimeter på den smala delen enligt den första bilden, sen viker du ärmen dubbel med den vikta delen uppåt och syr längst ner hela vägen så att det liknar en ärm. Vänd sedan denna ärmen så att den fina sidan är frammåt och då vänder du också dräkten så att den är uttåinpå, lägg sedan ärmen i dräkten mot armöppningen och nåla fast i änden runt om hela. Enklast är nog att följa med på bilderna. När du sytt runt om hela ärmen så kan du vända dräkten och då ska det förhoppningsvis se ut så här.

Gör sen likadant med andra ärmen.

Nu är dräkten nästan klar det är bara lite ‘finslip kvar’, börja med att vika ner en centimeter i halsöppningen och nåla fast och sy så nära kanten du kan.
Sy sen fast 3 svarta knappar på skjortdelen för hand med nål och tråd.
Sen tar du fram delarna till den röda kappan enligt andra bilden. Börja med att lägga den svarta och den röda stora delen med avisidan innåt och nåla fast och sy runt om hela förutom en öppning längst ner så att du kan vända hela kappan på rätt sida igen. Sen viker du in den öppna delen av kappan så att kanten kommer längst med den andra kanten och syr fast den. Sen börjar du med krakdelen och även här så lägger du delarna uttåinpå och syr nästan runt om hela kragen men du lämnar en lång bit längst ner så att du kan lägga in den tjocka vliselindelen och sedan gör du på samma sätt som med kappan att du viker in och syr ihop den, sen ska den sys ihop med kappan så att de hänger ihop och längst ut på ändarna av kragen så syr du på varsin trykknapp och den andra delen av tryckknappen ska sys på kosymdelen vid halsöppningen så att man lätt kan hänga på och ta av kappan från dräkten. Måtta med knapparna från kragen för att se ungefär var på dräkten dom ska vara.


Sen börjar du med delarna till mössan. Jag sydde först en provmössa i ett gammalt slit och släng tyg bara för att se så den passar. Jag fick göra om många gånger för att få den till att passa, är inte så lätt när man inte har något mönster att gå efter men om ni syr i storlek 62 som jag gjort så är det bara att fortsätta enligt beskrivning. Jag börjar med den stösta biten som är framsidan av mössan. Nåla fast bägge bitarna och sy hela nederdelen längst med ‘M:et’ och lägg sedan ner vliselinbiten som är någoncentimeter mindre än de svarta bitarna. Sen nålar jag fast 2 och 2 av de andra svarta bitarna som är halvt ovala, sy fast hela bågen och lämna öppet längst den raka sträckan längst ner, gör så på bägge bitarna och lägg sedan i en bit i tjock vliselin i varje del. Lägg sedan dessa 2 likadana tjocka svarta bitarna uppå varandra och sy nerifrån och upp till mitten. Sen lägger du avisidan mot avisidan av den stora M formade delen av mössan mot varandra, nåla fast upptill längst med hela och sy fast. Vänd den och du ser att det liknar en mössa, vik in kanterna länsgt ner så att det blir jämt längst hela mössan och sy så nära kanten du kan. Dela det svarta tjocka snöret på 2 och sy fast en ände i varje ände av mössan så att du kan knyta fast den på huvudet sen.
Tadaa nu är du äntligen klar efter några timmar framför symaskinen!!

milliskreationer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Halloween 2018
Ögongodis
david.jpg greenmonster.gif dodsmuffins.gif OLYMPUS DIGITAL CAMERA DCF 1.0 skelettmobil pumpainvitationskort vampire-pumpkin-1011mld106876_vert oroecupcakes
Facebook

Gilla 'www.buu.nu' på facebook